Snabba frågor

Hur hanterar du dålig kritik och motgångar?

- I mitt tidigare arbete som journalist har jag blivit van att bli kritiserad och framförallt granskad. Jag har blivit van vid att formulera mig för att sedan omformulera, korta ner och förbättra. Efter tio år som journalist lär man sig, och jag är mycket mer avslappnad i dag och ser inte min text som helig. Jag har hela tiden kreativa möten med min förläggare där vi bollar en idé. Jag tar till mig det som är bra och det dåliga, det struntar jag i helt enkelt. Förut läste jag alla recensioner, både bra och de som sågade mig totalt. Men i dag väljer jag att bara läsa de som är positiva, värna mer om mig själv och mitt författarskap i dag, jag har väl blivit skörare med åldern.

Men hur står du ut, allt är ju inte positivt!

- Jag lämnar verkligen ut mig i boken, det är mitt innersta. Och jag frågar mig själv, står jag för denna? Ja, det gör jag och det är det viktigaste. Författare kommunicerar hela tiden, vissa är mottagliga för denna kommunikation, andra inte – så är det bara. Jag är modig och det är för mig det viktigaste. Jag ser det som att allt är en ny värld för läsaren, jag tar med dem in i en annan värld, till världen som anorektiker eller till motorcykelvärlden, jag vill lära ut något och är aldrig orolig längre. Jag har blivit säkrare med åren och känner inte längre samma prestationsångest. Jag har en avslappnad syn på mitt skrivande och kanske är det därför jag aldrig drabbats av skrivkramp – jag är noga med att värna om min författarglädje.

Läser din familj böckerna?

- Absolut! De kastar sig över dem direkt, alla tre. Min dotter har nästan blivit som min redaktör. Hon läser, kommenterar, ifrågasätter. Det är jättekul.

Favoritbok?

- Jag har alltid läst deckare, men i allt mindre utsträckning. Vill på något sätt bredda min läsning och utveckla mitt skrivande. Frågar mig vad som är kul, jo, det är människor. Och varje historia är ny för mig, det är egentligen inte karaktärerna i sig även om de också utvecklas. Utan det är storyn, historien som växer fram det är den jag blir inspirerad av och den som driver mig att fortsätta.

Varför blev det just deckare?

- Deckare är kvalitetshistorier, därav deras popularitet. Sjöwall och Wahlöö började och genom dem banades väg för nya deckarförfattare. I dag har deckare utvecklats något enormt. Från att bara vara rena kriminalhistorier handlar de om så mycket mer. I historien vävs det in kärleksrelationer, vänskapsrelationer, familjeliv och vardagsrealism.

Mari menar att de kvinnliga deckarförfattarna är de som har lagt grunden till hur dagens deckare ser ut. Dessutom beskriver deckare i dag miljöer på ett annat sätt, de beskriver det lilla samhället och läsaren tas med på en resa genom Sverige.

Varför tror du att intresset är så stort för deckare?

- Deckare säljer förmodligen tack vare sin form. Det är action och tempo rakt igenom och det tilltalar dagens människa. Vi lever i en allt mer stressad och pressad värld. Allt ska gå snabbt och man ska hela tiden hålla ett högt tempo. Det finns inte samma mått av lugn längre. Sedan har medierna och omvärlden i sig också ett finger med i spelet. Det rapporters om brott på ett annat sätt än tidigare. Nu kan man följa exempelvis Hagamannens rörelser, steg för steg genom tidningarna. Intresset är helt enkelt större. Titta bara på alla dessa kriminalserier på TV, CSI, Criminal Minds och liknande.

Hur vill du ha det runtomkring dig när du skriver?

- Det behöver egentligen inte vara knäpptyst, men tyst. Ingen musik och ingen TV som stör.