Möt Mari

Copyright/fotograf: Anna-Lena Ahlström
Copyright/fotograf: Anna-Lena Ahlström

Jag föddes den 31 oktober 1962 på Södersjukhuset i Stockholm. Jag är uppvuxen i ett radhus i Upplands-Bro, några mil norr om Stockholm, med mamma, pappa, storebror Bosse och storasyster Ewa. Mina föräldrar skildes när jag var i tioårsåldern. Sedan bodde vi kortare perioder i Kungsängen, Viksjö och Skälby innan det var dags för mig att flytta hemifrån. Första egna lägenheten var en sunkig etta vid Hornstull på Södermalm.

Innan jag äntligen kom in på journalisthögskolan vid tjugoåtta års ålder hann jag med allt möjligt. Jag pluggade ekonomi i Uppsala, lärarhögskolan i Stockholm, utbildade mig till auktoriserad guide i Stockholm och Uppsala på engelska och spanska. Jag arbetade som guide, lärarvikarie, reste runt med sydamerikaner som reseledare i Sverige, Norge, Danmark, Finland och dåvarande Sovjetunionen. Jag bodde i USA i nästan två år, jobbade lite som modell, servitris på jazzklubb, lärde mig windsurfa på Maui i Hawaii under ett halvår, bodde både i Florida och i Kalifornien, men mest i New York. 

Provade också på att plocka vindruvor i Frankrike och sälja andelslägenheter på Madeira, bland det värsta jag har gjort. Det visade sig att jag var en usel försäljare – lyckades efter tre månaders enträgna försök kränga en ynka pyttelägenhet till ett lärarpar från Örnsköldsvik och hade fruktansvärt dåligt samvete efteråt. Aldrig mer.

Allt möjligt, som sagt. Innan drömmen slog in - jag blev antagen till journalisthögskolan i Sundsvall. Där träffade jag Cenneth Niklasson från Visby, vi fick två barn i rask följd, vår dotter föddes när vi hade ett år kvar i skolan. Vi pluggade tredje året med vår dotter i barnvagnen  i klassrummet, blöjbyte hemma på lunchen och ett evigt pusslande  - men det gick. Lugn bebis och gott samarbete gjorde att vi klarade det. Året därpå föddes sonen då vi var i början av våra karriärer och jag hoppade in på Ekot så ofta jag kunde under föräldraledigheten. Läs mer om den hysteriska perioden och hur jag så småningom fick tid att skriva på Svensk Bokhandels hemsida: http://www.svb.se/Debutanter/65809/copy-of-Hostdebutanter/7863

Det dröjde inte länge förrän jag erbjöds fast jobb på Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram ABC där jag fick uppleva tio innehållsrika och spännande år innan det var dags att ta steget fullt ut och bli författare på heltid. Där är jag nu och bättre kan det inte bli.

För mig känns skrivandet som att komma hem - på riktigt.