Mari Jungstedt prioriterar sina relationer

Från tidningen Topp Hälsa

- Jag går upp halv sju varje morgon för att hinna prata en stund med mina barn och min man. Jag ser till att prioritera detta och väljer bort sovmorgon till förmån för det goda samtalet. Jag njuter faktiskt mer av det än att sova!
Mari Jungstedt är den produktiva deckarförfattaren som skriver en ny bok om året, det har hunnit bli nio stycken nu. Skrivandet tar mycket tid i anspråk, många är timmarna som Mari sitter ensam instängd i arbetsrummet eller i huset på Gotland och tänker ut nya bloddrypande intriger. Samtidigt är hon enormt social och vill umgås med både familj och vänner. Hennes sätt att vardagsnjuta är enkelt: att prata - innerligt och djupt.

- Man måste anstränga sig för att hålla sina relationer friska och vid liv. Det låter kanske som om det tar mycket tid, men det räcker med en kort stunds samtal då och då. Varför inte samtidigt som man tar en promenad eller går på kafé?

Detta gäller vännerna. Familjen får mer tid.

- Med dem har jag som ambition att sitta ner minst en gång om dagen, om så bara i tio minuter. Har man två tonårsbarn som snart flyger iväg behöver man prata med dem ofta för att inte tappa kontakten. Och jag tror faktiskt att de tycker att samtalen är mysiga också, även om det är jag som initierar dem.

Mari har inte mycket till övers för "det ständigt uppkopplade samhället".

- Vi lever genom Twitter och Facebok och glömmer att titta varandra i ögonen och prata med den som faktiskt är i samma rum som en själv.

- Häromdagen gick jag förbi en mamma på Nytorget som gungade sitt barn. Hon skrattade och såg ut att tala med barnet, men sedan såg jag att hon pratade i mobilen. Snacka om att inte vara närvarande!

Mari menar att alla hinner vardagsnjuta. Det handlar om att försöka styra sitt liv själv, så att man inte blir ett offer för omständigheterna.

- Om alla blev bättre på små vardagspauser skulle folk nog må bättre. Kvinnor i synnerhet borde testa att göra ingenting. Man kan ju vika tvätt tills man ligger med näsan i vädret annars. Man måste fråga sig vad som är viktigt. Kan inte tvätten vänta?

- Anstränger man sig kan man alltid hitta tid för att göra det man njuter av, i mitt fall det goda samtalet. Tidigt på morgonen, en stund precis efter middagen, före läggdags ... ?

Maris vardagsnjutartips:

1. GAPA INTE ÖVER FÖR MYCKET: Öva dig på att göra en sak i taget! Jag kan bestämma mig för att sitta på t-banan och bara dumglo" utan att hålla på med mobilen eller läsa. Eller så promenerar jag utan att lyssna på ljudböcker eller musik.

2. FÅNGA ÖGONBLICKET: Tänk inte att du ska njuta sedan, när du diskat, tvättat och moppat golven. Gör det nu! Annars blir det aldrig av.

3. GÖR INTE ETT DUGG: Njut av att göra ingenting. Det kan kräva övning, men det ger mycket på sikt.

4. AKTIVERA FANTASIN: Läs en bok, se en film, gå på teater - eller gör som jag, skriv! Det är mental avkoppling att flytta sig i fantasin och befinna sig någon annanstans. För en stund behöver du inte tänka på alla måsten.